Sunday, October 25, 2009

Time Out Magazine

www.timeout.cat

El refugi de l’art urbà

Base Elements és una galeria del Barri Gòtic que promociona artistes amb passat grafiter i que també amaga una perruqueria i una boutique. Per Laia Beltran

Foto de SCOTT CHASSEROT

El germen d’aquesta història es pot resumir en dues línies: dissenyadora gràfica catalana resident a Califòrnia coneix escultor local, s’enamoren i, per iniciativa d’ell, decideixen venir a viure a Barcelona i obrir una galeria d’art urbà. El que hagués pogut ser el somni d’una nit d’estiu, ja fa mitja dotzena d’anys que és una realitat. Es diu Base Elements i ocupa un immens local del Gòtic. Un espai antic de sostres alts i altells interconnectats que havia estat el primer habitatge de la Mònica i el Robert a la ciutat. Fins que un dia, la casa va convertir-se en l’anhelada galeria.

La capella dels grafiters
Des dels seus inicis, Base Elements ha apostat per l’art urbà, un estil que beu molt de l’estètica grafitera. No fa tants anys, Barcelona era la meca europea del grafit i tenia en nòmina artistes de tots els continents. La permissivitat municipal alimentava la creació i la Mònica i el Robert, fascinats per aquest corrent espontani i urbà, van decidir convertir-lo en l’epicentre del seu projecte i en l’argument per reclutar artistes. La nova era del civisme, però, ha mutilat l’activitat grafitera a cel obert. Així que Base Elements s’ha convertit en una capella de visita obligada pels que volen veure com evoluciona l’obra d’artistes que han acabat canviant les parets pel llenç sense renunciar a la seva petjada urbana. Un exemple és el treball de Pez, un grafiter que igual estampa samarretes (a 24 euros) com fa obra a quatre mans amb el seu col·lega Kenor.
Les parets de Base Elements estan completament folrades de quadres. Impressionants els de Manel Pajares, un lleidatà autodidacta que mescla diferents tècniques amb un resultat contundent i urbanita. O els del poeta i performer xilè Pez Khamino, que pinta quadres que sospiren paraules. O els de la italiana Ada della Vigna, que aposta per retrats femenins amb cabelleres recargolades decorades amb petits objectes quotidians. O els de l’argentí Pedro Cuevas, que ha aprofitat un viatge a Barcelona per ocupar el taller de Base Elements unes setmanes i pintar una nova sèrie. I els propietaris, no hi tenen res a dir? Doncs sí. La Mònica ven il·lustracions de noies amb fons digitals de Barcelona (www.monixbarcelona.blogspot.com) i el Robert es dedica a intervenir objectes antics i donar-los un toc molt pop. No us agradaria una figura de Crist a l’entrada de casa fent el signe de la victòria?

No és una ruïna
Entrar en aquesta galeria no és sinònim de ruïna (hi ha quadres a partir de 70 euros) i sí de molta inspiració. I és que en un dels altells hi ha l’acollidora perruqueria Le Petit Salon i, en un altre espai, la boutique de Lia Lee, una mestra a l’hora de transformar roba antiga i donar-hi una segona oportunitat en clau romàntica.

No comments: